Från stadens sus till havets brus

Lena Onborg med taxen Kjell i knät. Foto: Sprisse Nilsson
Lena Onborg med taxen Kjell i knät. Foto: Sprisse Nilsson

Lena Onborg lämnade reklambranschen och sa farväl till Malmö. Flyttlasset gick till Skarviken, där hon öppnade mottagning för samtalsterapi.

Det var för drygt ett år sedan som jag och livskamraten Peo bestämde oss för att byta stadens sus mot havets brus. Vi hyr en fantastisk gård från 1830-talet. Mottagningen har jag i hönshuset, säger Lena Onborg och skrattar.

De som beställer tid hos henne behöver dock inte trängas med några fjäderfän. Hönshuset är sparsamt men smakfullt inrett. En varm, speciell atmosfär. Genom fönstren syns Östersjöns böljor. I öppna spisen brinner brasan och på golvet ligger taxen Kjell och myser. – Det är viktigt att träffa klienterna i en rofylld miljö, förklarar Lena Onborg.

Hon är diplomerad samtalsterapeut i psykosyntes, en humanistisk psykologi som utgår från helhetssyn på människan. Genom samtalen lär sig klienten att se möjligheter i personliga svårigheter, lösa problemen och gå vidare.

– Jag vill komma åt anledningen. Och det kan vara en långvarig process. Många som mår illa psykiskt gör arbetsgivare eller kollegor till syndabockar. Men när man börjar nysta i problemen så visar det sig ofta att klienten haft tidigare motgångar, ibland redan i barndomen, som bidrar till psykisk ohälsa i dag. Det finns nästan alltid något gammalt som spökar, säger Lena Onborg.

– Alla bär på saker i sin mentala ryggsäck. Och det är viktigt att vi öppnar den och ser vad där finns.
Exempelvis händer det att klienten inser att yrkesvalet egentligen inte var så lyckat. Det har aldrig varit vad man själv har velat, utan gjordes kanske utifrån föräldrarnas förväntningar, berättar Lena Onborg.

– Det handlar mycket om att bryta livsmönster, att fundera på vilka krav man har på sig själv, vilka krav omgivningen ställer och hur bra man är på att sätta sina gränser, att fundera på vem man umgås med och vilka krav som ställs på jobbet och fritiden. Lena Onborg är övertygad om att det finns ett stort, uppdämt behov av samtalsterapi. En tickande bomb, menar hon.

– Förr tyckte man att det var sjuka personer som gick i terapi, men i dag är det mer accepterat. Det är faktiskt det friskaste man kan göra. Och alla klienter har inte stora problem. Många vill lära känna sig själva, hitta ett sätt att hantera sin vardag och finna harmoni i livet.

Text: Magnus Wegerup, allehandasyd.se
Ystads Allehanda, Publicerad 28 december 2005

© 2024
BrainSpirit
Diplomerad Samtalsterapeut i Psykosyntes och Certifierad Handledare i Sorgbearbetning
Telefon: 0708-38 58 91 | E-post: lena@brainspirit.se | Charlottenlunds allé 115-0 B, 271 93 Ystad